Jika anda masih belum berpunya, anda mesti rasa jealous bila tengok semua rakan-rakan anda yang dah pun mendirikan rumah tangga ataupun menjalinkan hubungan cinta.

Yelah, bila anda keluar lepak bersama, mereka semua dok berkepit dengan orang tersayang, anda seorang saja yang single di tepi. Kekoknya!

Tak apa, tak apa! Bukan semua orang bertuah dapat bertemu dengan jodoh mereka dengan mudah atau cepat.

Daripada merana seorang-seorang, anda sepatutnya enjoy masa ini kerana anda tak terikat dengan mana-mana hubungan percintaan atau tanggungjawab. Bila lagi anda boleh menikmati kebebasan sebegini?

Ada beberapa sebab kenapa status single ini lebih syok sebenarnya. Memanglah perkahwinan atau hubungan cinta boleh juga memberikan kebahagiaan, tapi “kebahagiaan” yang anda rasa ketika single, lain macam!

1. Boleh buat apa-apa saja secara spontan

Kalau ada boyfriend atau suami, anda kena pertimbangkan dulu apa yang dia suka bila nak keluar berdating. Tak bolehlah ikut citarasa anda seorang saja. Kena ada kompromi. Lecehnya! Kalau anda boleh tetapkan sendiri apa yang anda akan buat, kan best?

2. Boleh travel ke mana saja

Pilihan tempat pelancongan pun anda boleh decide sendiri. Kalau anda nak pergi ke sesuatu tempat itu, pergi sajalah! Anda juga boleh tetapkan sendiri bila nak pergi, di mana nak menginap, nak makan apa, nak buat aktiviti apa… Seronoknya! Dan di dunia moden kini, memang tak pelik langsung untuk seorang wanita pergi melancong berseorangan. Women are independent!

Foto: www.goseewrite.com

3. Boleh berada di samping keluarga tersayang di setiap perayaan

Bila anda dah bersuami, mesti kena ikut giliran untuk beraya dengan keluarga siapa setiap tahun. Kalau hubungan anda okay dengan keluarga si dia, tak apalah. Ini kalau tak berapa baik? Eee, tak best. Bila anda single, tak perlu risau pasal semua itu! Anda boleh celebrate dengan keluarga anda sendiri. Gerenti perayaan itu lebih bermakna.

4. Ada banyak masa untuk diri sendiri

Kadangkala anda terpaksa lepaskan banyak peluang untuk mencari pengalaman baru kerana anda perlu memberi fokus sepenuhnya kepada hubungan anda dengan si dia. Jika anda berkahwin terlalu awal, anda akan terlepas peluang serta mengenali lebih ramai orang yang sebenarnya boleh membantu anda decide lelaki mana yang anda betul-betul nak kahwini.

Foto: www.etn-ins.com

5. Boleh pindah dan cuba benda baru

Anda dah bosan dengan rutin atau kehidupan yang sama? Mungkin anda boleh pindah untuk nikmati pemandangan baru. Tak kiralah di negeri atau negara lain, anda takkan boleh jadi sefleksibel ini jika anda terikat dengan mana-mana hubungan serius.

6. Boleh tidur dan bangung lambat sesuka hati

Teringin nak lepak dengan kawan-kawan sampai lewat malam dan kemudian bangun lambat keesokan harinya? Boleh! Bila anda single, anda tak perlu fikir tentang orang lain. Tambahan pula, anda tak perlu kongsi katil anda dengan sesiapa. Lagi syok!

Foto: Getty Images

7. Boleh berbelanja lebih

Bila anda dah berumah tangga dengan seseorang itu, gaji anda mesti dikongsi. Kalau anda masih single, anda seorang saja yang berhak untuk membelanjakan wang itu. Jadi bolehlah anda menghadiahkan barang yang istimewa untuk diri sendiri sekali sekala.

Jadi fikir betul-betul sebelum anda terjun ke dalam mana-mana hubungan percintaan. Sambil itu, apa kata anda tanya rakan-rakan anda yang dah berpunya, jika mereka pernah rasa cemburu terhadap status single anda. 

Sumber: Daily Entertainment