Memiliki rupa paras yang cantik adalah merupakan satu kelebihan kepada seseorang individu dan ia juga adalah antara nikmat yang dikurniakan Tuhan kepada hambaNya.

Oleh itu, hargailah keistimewaan yang anda miliki dan jika diperhatikan, setiap individu mempunyai kelebihan yang berbeza kerana selain rupa paras, ada juga yang dianggap istimewa kerana budi bahasa mahupun tingkah laku yang dipamerkan. 

Seperti yang kita semua tahu, Nabi Yusuf alaihissalam dilahirkan dengan rupa paras yang begitu menawan dan tampan sehingga membuatkan sesiapa sahaja tidak berkelip memandangnya.

Cuba bayangkan jika situasi itu berlaku kepada anda, pasti anda akan berasa sangat isimewa lantaran memiliki kelebihan tertentu yang mampu membuatkan orang sekeliling jatuh kasih dan mendengar apa sahaja yang anda tuturkan.

Jangan gusar sekiranya anda tidak memiliki kelebihan berkenaan kerana ada pelbagai cara boleh dilakukan untuk mendapatkan impak positif terhadap diri, antaranya mengamalkan ayat atau bacaan tertentu di dalam al-Quran sebagai doa harian.

Antara amalan doa yang sangat bermanfaat untuk diamalkan supaya apabila saat anda berbicara dan mendepani orang ramai, mereka terpaku mendengarnya dan berasa sayang kepada anda.

Doa ini sangat baik diamalkan pasangan suami isteri terutamanya ketika berlaku perbalahan dan dipercayai dapat membantu menyelesaikan masalah anda secara baik serta tenang. Elakkan berbincang ketika kedua-duanya berada dalam keadaan yang sedang marah.

Jika anda sebagai isteri atau suami mahukan pasangan yang sentiasa menyayangi kamu, mengasihi malah menghormati kamu, amalkan ayat daripada Surah Yusuf ini yang berbunyi:-

Foto: Bidadari

“IDZ QOLA YUSUFU LI ABIHI YA ABATI INNI ROAITU AHADAASYARO KAUKABAW WASY SYAMSA WAL QOMARO ROAITUHUM LI SAJIDIN“.

Ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: Maksudnya,“Wahai ayahku! Sesungguhnya Aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; Aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku.”

Sebelum anda mengamalkan doa ini, tetapkan kepada diri dan berniatlah bahawa ia diamalkan untuk tujuan kebaikan. Jangan pula gunakan doa ini untuk memikat isteri, suami mahupun tunangan orang.

Beringatlah apabila kita lakukan sesuatu perkara untuk kebaikan diri dan orang lain, lebih berkat kehidupan yang akan dikecapi.

Kelebihan Lain Surah Yusuf Ayat 4

Manfaat lain jika mengamalkan ayat ke-4 daripada Surah Yusuf antaranya ialah dapat mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga yang tidak harmoni

Bacaan hendaklah dilakukan bersungguh-sungguh sebanyak tujuh  kali setiap kali selesai solat fardhu berserta kerendahan hati sambil bermohon kepada Tuhan agar mengeratkan hubungan sesama ahli keluarga.

Jika dibaca tujuh kali setiap usai solat Maghrib dan Subuh, ia dapat meningkatkan daya karisma diri. Selepas membaca ayat yang sama kemudian diikuti pula ayat 1 hingga 18 di dalam surah Taha, “Waal qoy tu’alayka mahabbatamminni wallitusna’aa ‘alaa ainiy”… kesannya lebih afdal.

Selain ayat ke-4 surah Yusuf ini, menyebut zikir “Ya Latiff” diikuti surah asy-Syu’raa ayat 19 bermaksud, “Allah Maha lembut kepada hambaNYA. DIA memberi rezeki kepada sesiapa yang DIA kehendaki dan DIAlah yang Maha kuat, lagi Maha kuasa” ketika sedang memasak hidangan untuk keluarga juga boleh menguatkan kasih sayang suami.

Pada ketika lain, boleh juga amalkan zikir “Ya Hayyu” (yang Maha hidup), “Ya Qayyum” (yang Maha menegakkan), “Ya Latiff” (yang maha lembut) dan “Ya Rahman” (yang Maha pengasih).

Jadikan amalan doa ini sebagai makanan harian anda. Semoga bermanfaat!