Tidak dinafikan ramai yang merungut berat badan naik ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Mana tidaknya, sepanjang hari duduk di rumah asyik mengunyah sahaja.

Tambahan pula ramai yang berlumba-lumba menunjuk menu apa yang dimasak setiap hari, memang meriah dengan kalori!

Tidak salah kalau mahu makan enam kali sehari, tapi menu yang disediakan biarlah menu yang sihat. Jangan lupa juga luangkan masa yang banyak di rumah dengan melakukan senaman.

Antara hantaran menarik dalam laman sosial adalah daripada Nurain Sazila yang berkongsi menu hariannya. Kesan pemakanan sihat yang diamalkannya, wanita yang berasal dari Lahad Datu, Sabah itu berjaya menurunkan berat badan sebanyak 13 kilogram dalam tempoh tiga bulan.

diet kurus atam turun berat badan

Kredit gambar: Instagram Ateqchalala

Menerusi Instagram miliknya, Nurain berkongsi cara beliau mengamalkan konsep suku suku separuh dan yang paling penting, menu dikongsinya itu memang sihat dan sedap.

Menurut Nurain, kunci utama penurunan berat badannya adalah sabar. Selain mengamalkan pengambilan makanan yang sihat, beliau turut bersenam dan sekali sekala melakukan Intermittent Fasting (IF). Daripada berat 75 kg, wanita berusia 34 tahun itu kini memiliki berat badan yang ideal iaitu 57 kg.

Jadi sebelum anda menyesal berat badan semakin naik, jom lihat antara menu yang dikongsi oleh Nurain. Semoga menu yang dikongsi dapat memberi manfaat serta idea kepada anda untuk masak apa sepanjang tempoh larangan pergerakan ini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diet bukan bermaksud makan sikit. Tetapi makan secukupnya 🤗⁣ ⁣ Anggaran kalori : 560kcal ⁣ ⁣ Sepotong kek pun mempunyai kalori yang lebih kurang sama. ⁣ ⁣ Tapi mana yang lebih kenyang? ⁣ ⁣ Makan sepotong kek, x kenyang tapi kalori tinggi (sama macam kalau kita makan sepinggan nasi berlauk macam ni) ⁣ ⁣ Walaupun volume kek kecil tapi kalorinya tinggi. Ramai tak sangka sepotong kek kalori lebih kurang sama macam makan sepinggan nasi berlauk.⁣ ⁣ Sebab itu ada yang kata, saya makan sikit je tapi berat tak turun². ⁣ ⁣ Diet ni bukan makan banyak atau makan sikit, tapi kalori dan makro makanan tersebut.⁣ ⁣ Kalau tengok pinggan ni dengan sayur separuh pinggan macam tu ramai kata banyak perempuan ni makan 😅⁣ ⁣ Sayur yang ada dekat dalam pinggan tu walau separuh tak sampai pun 40kcal. ⁣ ⁣ Maka, kesimpulan penuhkan pinggan anda dengan sayur ok 😘 kalori rendah volume tinggi.⁣ ⁣ #sukusukuseparuh #intermittentfastingmalaysia #jomkurus1malaysia #menudiet #menusihat

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Menu throwback one year ago! ⁣ ⁣ Makan macam ni cicah sampai belacan/sambal penyet sambil tengok kdrama fuh layan tau! ⁣ ⁣ Bunga kobis grilled + dada ayam grilled + bayam celur air panas + tomato sebiji ⁣ ⁣ Penuh pinggan. Tapi kalori bawah 350kcal satu pinggan ni. ⁣ ⁣ Senang je nak diet sihat. Kalau tekak tak boleh terima plain sangat, sprinkle blackpepper and salt sikit, kalau atam suka cicah dengan sambal kicap. Baru rasa nikmat berdiet 😍⁣ ⁣ p/s : Atam dah buka slot online diet class untuk March 2020. Yuran RM70. 30 days programme.⁣ ⁣ 🌴 eBook Misi Ideal Weight Saya (50 pages)⁣ 🌴Access ke closed group FB Happy Diet Cara Atam ~ 11 educational video + 7 workout video (homeworkout)⁣ 🌸3x phase weightloss challenge. Challenge 10 days monitoring x 3 = 30 days++⁣ 🌸 Learn how to plan your own weightloss meal plan + goals⁣ 🌸Compilation of exercise (homeworkout) that can burn fat/calories from home⁣ #intermittentfastingmalaysia #sukusukuseparuh #eatcleanmalaysia #menusihat #menudiet #jomkurus1malaysia

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Syukran akhirnya habis ganti puasa 9/9 😍⁣ Tak sabar nak menanti Ramadhan yang akan datang. ⁣ Hutang puasa ni bukan main². ⁣ ⁣ Jangan tangguh² sebab tak tahu nyawa kita panjang mana kan.⁣ ⁣ Sama juga dengan hutang sama manusia.⁣ ⁣ Jangan ambil mudah.⁣ ⁣ Kita kena usaha untuk bayar walaupun RM1 sehari.⁣ ⁣ Hutang ni berat akibatnya, sebab tu banyak kali ulang dalam al-Quran.⁣ ⁣ Percayalah jangan terasa berat nak bayar hutang, lepas kita bayar hutang makin mudah rezeki kita masuk. ⁣ ⁣ Eh tetiba terustazah pula atam 😅🙈⁣ ⁣ Anggaran kalori : 500kcal⁣ ⁣ #intermittentfasting #intermittentfastingmalaysia #sukusukuseparuh #jomkurus1malaysia #menudiet

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Real person. Real diet. Real result.⁣ ⁣ 🌴 Let’s talk about honesty today. ⁣ ⁣ 🌴 Did I give in to my cravings especially during my pre-menstrual period?⁣ ⁣ 🌴 Yes I am. And I am not sorry for that. ⁣ ⁣ 🌴 And no one can make me feel sorry about that too. ⁣ ⁣ 🌴 There are no bad foods. This meal contain less nutrition than my daily meal. Most of the time , 80% of the time I ate real food, whole food, unprocessed food, veggies and fruits.⁣ ⁣ 🌴 But there will be times , I really want a delicious slice of salted caramel cake, nutella hanjuku cheese. ⁣ ⁣ 🌴 I learn the more I suppress my cravings and try to substitute it with other food that so-called can “reduce/stop the cravings” the more I want cake. Haha 🤪⁣ ⁣ 🌴 Aaaahhhh Atam but I saw ‘diet advocate/influencer” only show and post ‘clean’ and ‘healthy’ food .. Why can’t I be like them, always eat healthy food. I feel like a loser because I failed, I give in to my cravings.⁣ I’m screwed and messed up! ⁣ 🌴 Don’t feel that way please! Don’t believe what you saw from your news feed. Everyone has their own weakness but not many want to tell the truth/behind the scene.⁣ ⁣ 🌴This doesn’t mean that you can indulge your cravings every single day 😂 Memang tak slimlah mcm tu and nanti dapat penyakit pula kalau hari² dok makan sugary sweet⁣ ⁣ 🌴 But it is ok and normal for you to cravings high carbs and high sugary especially before your 🚩there is scientific explain behind that. ⁣ ⁣ 🌴 It is ok to not be ok! It is ok if you eat that slice of cake! It is ok! Honor your cravings and move on! Don’t beat yourself.⁣ ⁣ ✔️Honor ✔️Enjoy ✔️ Move on ⁣ My calories still on point today. Sebab sebelum makan dah log dulu. Cuma nutrition out hari ni 🙈 But I feel better emotionally, 2-3, hari ni rasa sayu, sedih dan tiba² mcm nak murung sorang². ⁣ ⁣ Siapa yang bila lagi beberapa hari dia nak 🚩 dia rasa macam ni ,sayu sedih and rasa murung,pastu dah lah sayu tiba² dia nak dengar lagu ayahhh dan ibuuuu, ayahhhh dan ibu~~~itulah permulaan kami ~~dapat melihat bulan dan matahari~~ sajee nak menambah sedih gamaknya 😅

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chia seed pudding 💕😍 ½ cawan susu fresh milk 2 sudu besar chia seed (Simpan semalaman dalam peti) Topping Blueberries Kiwi Dried Apricot. Anggaran kalori : 313 kcal #happydietcaraatam #intermittentfastingmalaysia #sukusukuseparuh #menusihat #menudiet #happydietcaraatam #jomkurus1malaysia Intake Feb masih dibuka 🤗 Yuran masih promo RM50 ✅ eBook Misi Ideal Weight Saya (50 pages) ✅ Access ke closed group FB Happy Diet Cara Atam ~ 11 educational video ✅ 3x phase weightloss challenge. Challenge 10 days monitoring x 3 ✅ Learn how to plan your own weightloss meal plan + goals ✅ Compilation of exercise (homeworkout) that can burn fat/calories from home

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Closing meal. Cepat tangkas pantas. ❤️⁣ ⁣ Repeat je ambil isi ayam dan kentang dari sup ayam anak². ⁣ ⁣ Ayam dalam 150g⁣ Kentang separuh biji⁣ Telur 2.5 biji (husband makan lagi separuh)⁣ Sambal kicap⁣ Buah naga⁣ Sayur kobis (kacang panjang tu tak makan dah full perut) ⁣ ⁣ So untuk last meal , Atam cuma rebus telur je.⁣ ⁣ Makanan diet ni sebenarnya sangat simple.⁣ ⁣ Misal kata, kita malas nak grill ikan atau AF ayam kita, Atam ambil je lauk family tapi skip kuah/sup. “Tapi Atam tak clean lah makan macam tu” ⁣ ⁣ Allah 😅 apa sangat jelah yang terlekat dekat ayam tu. Kalau nak clean, rajinkan sikit je diri rebus atau Airfry kosong ayam tu ok 😘⁣ ⁣ Atam tak amalkan EC (eatclean 109%) tapi bukanlah sampai tak jaga nutrisi makanan. Diet ni mudah je kurangkan minyak, kurangkan gula , kurangkan garam,kurangkan carbs banyakkan protein and healthy fat.⁣ ⁣ Atam amalkan moderation je. Sahabat² yang join group Atam pun Atam tak minta mereka buat eatclean. Tapi kalau nak buat pun Atam support 💯 sebab bagus bha untuk kesihatan.⁣ ⁣ Atam secara personal, Amalkan diet yang Atam boleh sustain hopefully for forever ever. Yang tak buat Atam rasa give up atau tertekan nak follow strict restriction sebab Atam tak sesuai cara macam tu tapi ada orang sesuai 🤗⁣ ⁣ Sayur atam pun banyak yang raw/ulam atau celur dengan air panas je ( Atam kan rajin 🙈 ) ⁣ ⁣ IF ✔️ Macro intake ✔️ Kalori defisit ✔️ Senaman aerobic 60min ✔️⁣ ⁣ #happydietcaraatam ⁣ #sukusukuseparuh ⁣ #intermittentfastingmalaysia ⁣ #diettanpaproduk⁣ #kurus #kurussihat #jomkurus1malaysia

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on

Bagi yang ingin buat sambal sihat, boleh rujuk resipi gambar di bawah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sambal sihat : Sambal berdesing minyak zaitun.⁣ Carbs only 6% 💥 ⁣ Anggaran kalori : 55kcal / satu sudu besar ⁣ ⁣ 👆🏼Untuk dapatkan bacaan ni Atam log satu² bahan ⁣ ⁣ Bahan² ⁣ Cili api 1.5 cup⁣ Bawang merah 8 biji⁣ Bawang putih 13-14 ulas⁣ Tomato sebiji⁣ Ikan bilis goreng dalam 50g⁣ Minyak zaitun 160ml⁣ ⁣ Cara membuatnya⁣ 1. Panaskan 80ml minyak, dalam kuali masukkan cili api, tomato, bawang putih, bawang merah. ⁣ ⁣ 2. Sampai layu bahan. Blend. Ikutlah nak kasar ke nak halus.⁣ ⁣ 3. Panaskan lagi 80ml, tumis bahan blender termasuk ikan bilis.⁣ ⁣ 4. Saya tumis sampai 3x pecah minyak.⁣ ⁣ 5. Perasakan dengan pemanis (saya guna lakanto and pink salt) ⁣ ⁣ Sambal ni lulus low carbs/ keto ✔️⁣ ⁣ Fat 91%⁣ Carbs 6% ⁣ Protein 3% ⁣ ⁣ #intermittentfastingmalaysia #sukusukuseparuh #menudiet #menusihat #jomkurus1malaysia #sambalsihatatam #sambalatam

A post shared by Atam 🇲🇾 Born 1986. Lahad Datu. (@ateqchalala) on