Jenama antarabangsa, Dolce & Gabbana yang terkenal dengan rekaan busana anggun (haute couture) di pentas peragaan, tampil unik apabila menghasilkan pelbagai rekaan jubah dan tudung yang mencuri perhatian.

Kelainan yang ditonjolkan jenama itu menjadi bualan hangat dalam industri fesyen memandangkan Dolce & Gabbana lebih sinonim dengan rekaan moden terutama gaun malam yang elegan. Pelancaran himpunan itu menjadikan Dolce & Gabbana, jenama fesyen antarabangsa terbaharu yang turut menghasilkan rekaan busana Muslimah.

Jubah bermotifkan polka dot tampak cantik dan  kontemporari.  (Gambar kredit Haute Couture)

Sebelum ini, beberapa jenama terkenal seperti Christian Dior dan Chanel turut menghasilkan rekaan abaya berikutan permintaan tinggi dalam kalangan pelanggannya di rantau Arab, malah Nike turut menghasilkan pakaian sukan Muslimah serta tudung sukan beberapa tahun lalu.

Himpunan Abaya Dolce & Gabbana yang diperkenalkan pada Musim Luruh/Sejuk 2019 tahun lalu, dikatakan mendapat sambutan baik dalam kalangan wanita di rantau Asia Barat dan dipaparkan dalam majalah fesyen seperti Happer’s Bazaar Arabia dan Voque edisi Britain.

Balus dan seluar saiz besar antara yang ditampilkan dalam himpunan Muslim Luruh.Sejuk 2019 Dolce & Gabbana. (Gambar kredit Haute Couture)

Pelbagai rekaan dihasilkan merangkumi jubah yang diilhamkan daripada kaftan dan seluar saiz besar. Bersesuaian dengan imej yang membuatkan jenama itu terkenal, pelbagai corak digunakan antaranya motif floral dan corak harimau bintang.

Bagaimanapun, Dolce & Gabbana turut menghasilkan jubah polos termasuk rekaan berwarna hitam yang sinonim dengan pemakaian jubah di negara Arab.

Jubah polos antara yang mendapat sambutan hangat di Asia Barat.  (Gambar kredit Haute Couture)

Selain kaftan, Himpunan Abaya Musim Luruh/Sejuk 2019 Dolce & Gabbana itu diserikan dengan perincian yang diilhamkan daripada lengan kimono, sekali gus menjadikan rekaan berkenaan berkonsepkan sejagat.

Bagi melengkapi rekaan berkenaan, Dolce & Gabbana menyediakan aksesori yang sedondon dengan setiap rekaan, antaranya tudung, tas tangan dan kasut.

Setiap rekaan dilengkapi tudung sedondon yang menjaidkan penampilan lebih bergaya. (Gambar kredit Haute Couture)

Tas tangan bagi himpunan berkenaan diperindah dengan perincian menarik yang sarat menghiasi setiap rekaa dengan memberi tumpuan pada logo jenama itu.

Apa yang pasti, fesyen Muslimah kini bukan milik pereka fesyen tempatan di negara Islam, tetapi semakin banyak jenama antarabangsa turut menghasilkan rekaan yang lebih sopan sesuai digayakan Muslimah berikutan pasarannya yang luas di seluruh dunia.