Bak kata peribahasa, berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Itulah yang dipegang Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, sejak bergelar doktor perubatan, lebih-lebih lagi apabila menggalas jawatan berat selaku Ketua Pengarah Kesihatan.

Berbeza dengan orang ramai yang berpeluang untuk bercuti dan meraikan Aidilfitri bersama keluarga di kampung pada pagi 1 Syawal, Dr Noor Hisham pula memilih untuk meraikan detik istimewa itu bersama-sama rakan sejawat di hospital.

Ketika ditanya media mengenai sambutan Aidilfitrinya, beliau tersenyum sambil dengan tegas menyatakan sambutan tahun ini sama seperti yang kelaziman yang dilakukannya sejak bergelar pegawai perubatan.

“Setiap tahun saya menyambut Hari Raya pertama di hospital, selepas solat Aidilfitri saya akan pergi ke hospital untuk bersama-sama petugas barisan hadapan yang bekerja.

“Tahun ini juga tiada bezanya, saya akan solat Aidiliftri di rumah, selepas itu ke hospital untuk bersama petugas kesihatan yang bekerja,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Dr Noor Hisham (dua dari kanan) melihat mesin CT Scan ketika melawat Hospital Tuanku Najihah, Seremban, Negeri Sembilan pada 21 Mac 2017. (Gambar NSTP/AMRAN YAHYA)

Dr Noor Hisham menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai perubatan pada Ogos 1988 dan seterusnya menjadi Pakar Pembedahan Am di Hospital Kuala Terengganu pada 1994.

Sejak itu, beliau mencipta nama sebagai pakar kanser payu dara di negara ini dan kemudian dilantik Ketua Jabatan Pembedahan Payudara Endokrin dan Pembedahan Am di Hospital Putrajaya pada 16 Ogos 2002.

Sebelum dilantik ke jawatan Ketua Pengarah Kesihatan pada 1 Mac 2013, Dr Noor Hisham terlebih dahulu memegang jawatan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan bermula 1 Februari 2008.

Sebelum mengakhiri sidang media sebentar tadi, Dr Noor Hisham sempat meninggalkan pesan kepada semua rakyat supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan mengucapkan selamat Aidilfitri.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat Hari Raya kepada semua. Terima kasih,” katanya.