Memilih tarikh keramat 20.02.2020 untuk mengakhiri zaman solo, pelakon cantik, Emma Maembong selamat diijabkabulkan dengan jejaka pilihannya, Muhammad Shazli Datuk Azhar, kira-kira jam 11.58 pagi tadi dengan hanya sekali lafaz.

Emma yang mengenakan persalinan putih rekaan pereka fesyen terkenal, Ezuwan Ismail, berwakilkan wali Penolong Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Muhammad Akmal Abdul Aziz, menerima mas kahwin RM2,000 dan senaskah al-Quran, namun merahsiakan jumlah wang hantaran.

Emma tampil anggun dengan persalinan putih rekaan Ezuwan Ismail pada majlis pernikahannya. Gambar NSTP/Yanie Baharom

Majlis pernikahan secara tertutup dan hanya dihadiri keluarga serta kenalan terdekat itu, berlangsung penuh manis di Centre For Malay World And Islamic Civilization (ISTAC), Bukit Damansara.

Pada majlis itu, Emma menerima lima dulang hantaran yang dihias indah berbalas tujuh dulang untuk pengantin lelaki. 

Kerabat Diraja Pahang antara tetamu yang hadir meraikan majlis pernikahan Emma dengan pasangannya, Muhammad Shazli di Bukit Damansara. Gambar NSTP/Yanie Baharom

Sedikit coretan kisah cinta mereka, Emma atau nama sebenarnya Fatimah Rohani Ismail, 29, berkenalan dengan Fazli sekitar 2017 ketika menghadiri majlis sambutan hari jadi pelakon, Uqasha Senrose.

Emma waktu itu, baru mengalami episod perpisahan dengan bekas teman lelakinya, Syed Abdullah yang juga abang kepada Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

“Ketika itu, kami hanya berbual biasa termasuk soal kucing. Perbualan itu bagaimanapun berakhir begitu saja. Dipendekkan cerita, pada 15 Julai tahun lalu, kami berhubung semula dalam Instagram. Kali ini, interaksi itu lebih jelas dan masing-masing bertukar nombor telefon.

“Seminggu selepas itu, dia mahu jadikan saya sebagai kekasihnya. Minggu berikutnya, dia bersungguh-sungguh mahu menjadikan saya sebagai isteri,” kata pelakon drama Cemburu Seorang Perempuan itu.

Fazli yang bertugas sebagai juruterbang di syarikat penerbangan swasta tempatan, disifatkan Emma sebagai seorang yang matang dan bertanggungjawab.

Keserasian antara mereka berdua membuatkan Emma akhirnya bersetuju untuk membawa perhubungan mereka ke jinjang pelamin.

Bapa Emma, Ismail Embong bergambar kenangan dengan pasangan mempelai. Gambar NSTP/Yanie Baharom

Pasangan yang bagai pinang dibelah dua itu tampil anggun mengenakan persalinan berwarna putih pada majlis berkenaan.

Selain Emma, pelakon Nur Zahirah MacWilson dan Aiman Hakim Ridza, turut memilih tarikh 20.02.2020 untuk melangsung perkahwinan mereka.