Hari Rayalah masanya untuk tampil glamorous. Setakat busana, hijab dan kasut saja tak cukup; makeup anda pun kena nampak marvellous juga!

Dan biasalah, pada hari perayaan ini, anda akan ke sana sini untuk beraya serta berjumpa sanak saudara dan rakan-rakan. Dengan cuaca di Malaysia yang panas lembap ini, tak mustahil untuk makeup anda cair. Spoil terus rupa anda yang pada mulanya gorgeous itu.

Jangan risau, perkara ini boleh dielakkan jika anda tahu beberapa tip penting yang boleh menjadikan makeup anda kekal berpanjangan. Jom belajar!

1. Licinkan kulit terlebih dahulu

Sebelum mengenakan makeup, perkara paling penting yang anda kena buat ialah mencuci muka dengan scrub. Lebih licin permukaan kulit anda, lebih rata aplikasi makeup anda dan dengan itu, lebih lama ia kekal. Dua kali seminggu, polish kulit anda dan buang sel-sel kulit mati dengan scrub yang elok.

2. Jangan guna pelembap secara berlebihan

Moisturiser yang kuat boleh menyebabkan makeup anda cair dengan cepat. Jadi, pakai mask pelembap dulu. Lepas tu, gunakan pelembap yang ringan. Jangan sapu di zon T kerana ia cepat berminyak. Biarkan moisturiser itu meresap ke dalam kulit selama sekurang-kurangnya 15 minit. Cara ini juga mengelakkan makeup anda daripada meresap ke dalam liang pori, jadi ia taklah mudah cair.

3. Pakai primer

Alat makeup ini memerangkap pelembap anda pada kulit dan menyediakan permukaan kulit yang licin untuk disolek. Jika kulit anda berminyak, gunakan primer yang oil-free. Lagi satu, gunakan primer yang lain untuk kelopak mata yang delicate.

4. Pakai makeup yang tahan lama

Ada sebabnya pengeluar makeup menghasilkan rangkaian alat solek yang dipanggil “long-wear”. Produk jenis ini yang bagus boleh menjadikan rupa kita nampak flawless tapi pada masa yang sama, ia langsung tak nampak heavy. Pilih produk mengikut jenis kulit anda untuk hasil yang optimum.

Foto: Neutrogena

5. Pakai makeup secara berlapis-lapis

Mengenakan makeup anda dengan nipis selapis demi selapis adalah lebih baik daripada memakai makeup tebal sekali harung. Selain tahan lebih lama, ia juga akan nampak lebih natural.

6. Set makeup dengan bedak asas

Bedak yang disapu selepas anda mengenakan makeup akan membantu mengekalkan produk makeup tersebut pada kulit untuk tempoh masa yang lebih lama.

7. Kukuhkan warna bibir dengan lipliner

Gunakan lipliner dan lukiskan sempadan bibir anda terlebih dahulu. Teknik ini berikan struktur dan pegangan kuat kepada lipstick anda. Selepas memakai gincu, lengkapinya dengan selapis lagi lipliner.

Foto: King Of The Booth

8. “Kunci” makeup dengan setting spray

Cecair ini direka khas untuk mengelakkan makeup anda daripada cair, jadi anda tak perlu susah-susah touch up. Spray ini patut menjadi langkah terakhir untuk sesi pemakaian makeup anda sebelum keluar rumah.

9. Jangan sentuh muka

Kadangkala kita tak sedar pun bila kita menyentuh muka. Selain menyebarkan kuman dan virus, kita juga secara tak langsung merosakkan makeup. Anda boleh pakai produk mahal-mahal tapi kalau anda sentiasa usik dan gosok kulit anda, baik tak payah. Bila dah rosak, rugi saja. Cari aktiviti lain untuk menggantikannya. Contohnya, jika anda tiba-tiba rasa teringin nak pegang muka, cepat-cepat genggamkan tangan.

10. Jangan touch up selalu sangat

Bila makeup dah cair, boleh saja touch up, tapi jangan berlebihan kerana lapisan bedak asas pada kulit anda akan nampak tebal dan berat. Lama-lama ia juga akan membesarkan saiz liang pori dan mengeringkan kulit. Jadi bila anda berpeluh, gunakan kertas blot atau tisu untuk memperbetulkan makeup anda sebelum ia rosak teruk.

Foto: Shutterstock/ R.Iegosyn

Sumber: Cosmopolitan