Mengiring, terlentang, meniarap… Semua orang ada gaya tidur tersendiri, terpulang kepada yang mana yang selesa atau datang dengan semuajadinya.

Tapi tahukah anda yang gaya pilihan anda ini boleh mempengaruhi rupa anda? Dalam kata yang lebih jelas, ia boleh menyebabkan kulit muka ada berkedut! Tidaaaak!

Untuk pengetahuan anda lagi, industri kecantikan yang khusus kepada teknologi anti-penuaan bernilai $191.7 billion di seluruh dunia. Ini membuktikan yang terdapat ramai wanita yang takut dengan perubahan pada kulit mereka dan memang perlukan bantuan untuk hilangkan kedutan.

Sebenarnya anda tak perlu bergantung sangat kepada produk kecantikan jika anda perbetulkan tabiat seharian anda.

Dan menurut laporan Mirror, salah satu faktor penuaan adalah gaya anda tidur. Posisi yang paling tidak bagus ialah tidur meniarap.

Foto: www.stemjar.com

Betullah, kan? Bila kita tidur meniarap, muka kita akan penyek mencium bantal. Mestilah berkedut akhirnya!

Gaya tidur ini bukan saja menjejaskan rupa muka, ia juga boleh menjejaskan kesihatan tulang belakang anda. Ia dipercayai boleh menyebabkan sakit belakang, leher serta perut.

Pakar bedah tulang belakang ortopedik di Los Angeles, Dr Hooman Melamed berkata 80% daripada manusia mengalami masalah sakit belakang dan sakit pinggang dalam hidup mereka. Puncanya adalah cara kita tidur, dan jika dibiarkan, ia boleh memburukkan lagi keadaan.

Cuba bayangkan. Bila anda tidur meniarap, lebih-lebih lagi bila anda tidur dengan bantal di bahagian kepala, badan anda akan terpaksa melengkung secara tidak normal.

Lama-lama ia akan mengubah bentuk tulang belakang anda dan akhirnya menyebabkan ketidakselesaan. Eeee! Jika anda salah seorang yang tidur begini, baik anda ubah cara anda supaya tak memudaratkan.

Jadi apa posisi tidur yang elok?

Supaya anda tak mendapat kedutan serta sakit tulang belakang, Dr Melamed mengesyorkan kita tidur terlentang.

“Dalam posisi ini, tulang belakang anda berada dalam keadaan semulajadi yang memang menyihatkan.”

Posisi ini juga menghapuskan tekanan tambahan atau mana-mana lekuk yang timbul pada tulang belakang.

Selain itu, jika anda tidur dengan bantal, ia boleh mengelakkan daripada terjadinya asid refluks. Kepala anda akan berada lebih tinggi daripada tilam dan perut pula berada di bawah paras esofagus. Keadaan ini akan mengelakkan kemungkinan untuk bahan makanan yang sedang dicerna terkeluar balik dari perut.

Dari segi kedutan pada muka pula, posisi tidur terlentang membenarkan kulit anda untuk bekerja searah dengan graviti. Apabila anda tidur, kulit anda akan ditarik ke belakang, iaitu ke arah rambut.

Foto: theAsianparent

Kalau tidur meniarap, kulit tertarik ke depan lalu membuatkan kulit anda nampak menggelebeh dan berlapis. Hmm, tak terfikir pula!

“Jika anda melipat sehelai kertas berkali-kali, nanti akan ada kesan lipatan yang tertinggal,” kata pakar kulit Jaime Davis.

Memanglah gaya tidur terlentang tidak boleh hilangkan kedutan pada kulit sepenuhnya, tapi ia memang boleh membantu.

Ada perkara lain yang anda boleh buat untuk pastikan kulit anda kekal gebu dan sihat walaupun anda sudah mencecah usia meningkat. Antaranya adalah melindunginya daripada pendedahan kepada cahaya matahari, memakai krim pelembap dengan kerap, mengamalkan diet yang betul serta tidak merokok.

Semoga informasi ini memberi kesedaran kepada anda!

Sumber: theAsianparent