Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan kluster baharu wabak COVID-19 yang berpunca daripada kes import dari Itali sehingga mengakibatkan lima kematian di Sarawak.

Kluster baharu itu berpunca daripada kes ke-1,580 yang mempunyai sejarah perjalanan ke Itali dan sehingga kini sudah dikesan menjadi punca kepada 37 kes baharu positif COVID-19 di negeri itu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kes berkenaan adalah antara kes import yang dijangka menjadi punca lebih banyak jangkitan di negara ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“Kluster berkenaan berpunca daripada seorang rakyat Malaysia yang melancong ke Itali iaitu kes ke-1,580 yang dikesan menjangkiti 37 kes lain termasuk lima kematian iaitu kes ke-1,031; ke-1,032; ke-1,006; ke-2,850 dan ke-2,210 serta satu kes kritikal yang memerlukan bantuan pernafasan dalam unit rawatan rapi (ICU).

“Ada satu kes daripada kluster itu dikesan dan saringan dilakukan, tetapi menggunakan serologi. Beliau disahkan negatif dan dibenarkan balik ke rumah, tetapi beliau sebenarnya sudah dijangkiti lalu menyebabkan penularan jangkitan baharu termasuk satu keluarga,” katanya pada sidang media harian COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Hari ini, sebanyak 179 kes baharu positif COVID-19 dikesan menjadikan kes keseluruhan di Malaysia sebanyak 3,662 kes termasuk 2,596 kes yang masih dirawat di hospital.

KKM melaporkan empat kes baharu kematian akibat COVID-19 pada hari kelima pelaksanaan fasa kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menjadikan keseluruhan 61 kes kematian, manakala 99 kes menerima rawatan di ICU dan daripada jumlah itu 48 kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Dr Noor Hisham berkata, ketika ini 180 negara terjejas akibat jangkitan wabak COVID-19 dan sesiapa sahaja yang mempunyai sejarah perjalanan ke negara berkenaan boleh mencetuskan kes import.

Sehubungan itu, beliau merayu masyarakat khususnya rakyat Malaysia yang mempunyai hubungan dengan beberapa kluster yang sudah dikenal pasti supaya memberi maklumat yang betul bagi mengelakkan lebih banyak jangkitan baharu berlaku.

“KKM akan terus mengesan dan membuat saringan terhadap pihak yang didapati mempunyai hubungan dengan beberapa kluster seperti kluster Masjid Seri Petaling, kluster Maahad Tahfiz AnNabawiyyah, Sungai Lui dan kluster baharu di Kuching ini yang sudah menyebabkan jangkitan sehingga ke generasi ketiga.

“Oleh itu, amat penting bagi setiap rakyat yang berisiko untuk memberikan maklumat tepat kepada KKM supaya KKM dapat melakukan perkara yang sewajarnya termasuk memberi rawatan dan mengesan kontak rapat untuk tujuan saringan,” katanya.

Gambar utama: KKM melakukan saringan bagi mengesan jangkitan baharu. (Gambar NSTP)