Aktiviti berkhemah lazimnya digemari mereka yang berjiwa lasak, namun bagi wanita yang meminatii konsep percutian sebegitu, tetapi ingin berada dalam suasana mewah ala puteri lilin, boleh memilih glamping.

Konsep perkemahan mewah di tengah kehijauan hutan rimba itu menggunakan kanopi yang dilengkapi kemudahan asas seperti penghawa dingin, televisyen, kerusi, meja dan juga katil yang selesa untuk bermalam bersama-sama seisi keluarga atau rakan.

Jika sebelum ini glamping popular sebagai percutian di hutan atau di padang pasir, kini Colony, syarikat yang menawarkan ruang kerja berkonsep terbuka memperkenalkan Castra by Coloni yang menyediakan pakej percutian glamping di tengah kesibukan ibu kota Kuala Lumpur.

Timothy dan Audrey menyampaikan ucapan ketika majlis pelancaran glamping Castra by Colony di ibu kota, baru-baru ini. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Pengasas bersama Colony, Timothy Tiah, berkata pihaknya sentiasa memikirkan idea segar untuk memenuhi keperluan penggemar aktiviti glamping yang sentiasa mahukan kelainan dan pembaharuan dalam setiap percutian mereka.

“Colony sentiasa mencari idea baharu untuk pengemar kegiatan ini dan bermula daripada ruang kerja yang diwujudkan beberapa tahun lalu, kini kami memperluaskan perkhidmatan dengan mewujudkan Castra by Colony pula.

“Konsep glamping ini menumpukan pada kegiatan luar bersifat semula jadi, namun pada masa sama tidak mengenepikan kemudahan kontemporari dan memastikan ia juga selesa untuk pengguna,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran Castra by Colony di ibu kota-baru-baru ini.

Audrey di hadapan kanopi Castra by Colony yang boleh memuatkan 10 penghuni pada satu-satu satu masa. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Yang turut hadir, Pengarah Eksekutif Colony, Audrey Oii.

Pakej Castra by Colony menyediakan percutian di dalam kanopi yang dilengkapi kemudahan asas seperti di dalam bilik hotel, tetapi terletak di ruang terbuka di atas bangunan Star Boulevard KLCC di tengah-tengah kota raya dengan beratapkan langit biru.

Destinasi glamping dengan suntikan Bohemian itu turut disertakan dengan pelbagai akiviti menarik seperti berbeku dan spa bergantung pada permintaan pelanggan.

Pihak media menikmati suasana glamping ketika majlis pelancaran acara berkenaan di Star Boulevard KLCC, baru-baru ini. Foto: Arkib Hijab & Heels.

Berkeluasan 4,510 kaki persegi, Castra by Colony sesuai bagi acara keraian, percutian ala perkemahan, bulan madu dan juga menontong wayang di lokasi yang dibina khusus seolah-olah glamping yang menyeronokkan.

Setiap kanopi boleh memuatkan 10 individu pada satu masa dan pakej bermula pada harga RM2,500 untuk semalam.