'Pekak' dalam tempoh 72 jam, petanda hilang keupayaan mendengar


Hilang keupayaan mendengar, bererti hilanglah satu daripada lima nikmat pancaindera, iaitu deria untuk merasa, menghidu, mendengar, melihat dan menyentuh.

Apabila manusia tidak lagi mempunyai satu daripada nikmat berkenaan, maka hidup juga akan dibebani pelbagai kesulitan.

Apatah lagi jika berlaku kepada seseorang yang dilahirkan sempurna lengkap dengan lima pancaindera berkenaan, pasti agak sukar untuk membiasakan diri dengan keadaan ini.

Bagaimanapun, ada juga yang pernah mengalami hilang pendengaran mengejut iaitu simptomnya kurang pendengaran selama kira-kira 72 jam atau tiga hari.

Hilang pendengaran mengejut boleh disebabkan oleh masalah pendengaran jenis konduktif, sensorineural dan campuran. Ujian pendengaran yang dijalankan dapat membezakan jenis masalah pendengaran yang sedang dialami pesakit.

Masalah hilang pendengaran mengejut boleh dialami sama ada pada sebelah ataupun kedua-dua telinga. Pesakit perlu segera mendapatkan pemeriksaan awal supaya punca masalah dapat dikenal pasti dan rawatan awal dapat diberikan segera.

Rawatan adalah bergantung pada punca dan jenis masalah pendengaran. Hilang pendengaran ini boleh bersifat sementara atau kekal.

Punca

1. Kesan pengambilan ubat–ubatan

2. Masalah sistem pengaliran darah

3. Masalah pada telinga luar seperti masalah kehadiran benda asing di dalam salur telinga, serumen ataupun jangkitan otitis externa

4. Masalah pada telinga tengah seperti jangkitan pada telinga tengah, kebocoran gegendang telinga, kemalangan yang menyebabkan kecederaan pada telinga tengah

4. Masalah pada telinga dalam seperti Meniere’s Disease dan jangkitan virus/bakteria pada struktur telinga dalam seperti Human Immunodeficiency Virus (HIV), Cytomegalovirus (CMV), Herpes Simplex (HSV)

5. Ketumbuhan pada saraf pendengaran

6. Trauma/kemalangan yang menyebabkan kecederaan pada bahagian kepala

7. Pendedahan kepada bunyi bising

8. Faktor neurological

9. Idiopathic (punca tidak diketahui) kes hilang pendengaran mengejut sensorineural (sudden sensorienural hearing loss).

Foto: Tehran Times
Foto: Hindustan Times

Pemeriksaan

Masalah ini biasanya dialami pesakit pada waktu pagi dan berlarutan sehingga beberapa hari. Apabila berada dalam perbincangan secara kumpulan atau di tempat bising, segalanya terdengar sayup-sayup.

Bagi sesetengah individu pula, masalah pendengaran ini turut disertai dengan kehadiran bunyi lain di dalam telinga seperti bunyi berdengung atau berdesing (tinnitus) termasuk masalah keseimbangan. Hilang pendengaran secara mengejut sensorineural lebih kerap berlaku pada sebelah telinga sahaja berbanding di kedua-dua telinga.

Hilang pendengaran mengejut boleh dikesan apabila ujian pendengaran yang dijalankan menunjukkan tahap pendengaran pesakit mencapai bacaan 30 dB atau lebih pada 3 frekuensi bunyi berturut-turut.

Rawatan 

Sekiranya mengalami simptom-simptom berkenaan, anda dinasihatkan segera mendapatkan rawatan daripada doktor. Ini kerana pemeriksaan dan rawatan awal boleh meningkatkan peluang untuk memulihkan pendengaran pesakit.

Lazimnya rawatan menggunakan steroid diberikan kepada pesakit yang mengalami masalah hilang pendengaran mengejut jenis sensorineural.

Tetapi jika ia berpunca daripada jangkitan maka rawatan dengan menggunakan antibiotik akan diberikan.

Pesakit mungkin diberikan alat bantu pendengaran sekiranya masalah pendengaran tidak dapat dipulihkan dan pesakit mengalami gangguan dan kesukaran untuk mendengar dan berkomunikasi.

Foto: Alodokter