Sempena Ramadan yang mulia ini, Primeworks Studios dengan kerjasama Motion Content Group menampilkan satu rancangan istimewa, Saranghae Ramadan Eid, The Series.

Rancangan lima episod bersiri itu membawa penonton mengikuti budaya orang Islam Korea di Malaysia dan di Korea Selatan serta persiapan mereka ketika menyambut Ramadan dan Aidilfitri.

Siri berkenaan memaparkan pertembungan antara budaya Korea dengan Islam yang menerapkan nilai-nilai murni dan saling hormat menghormati, sesuai untuk tontonan umum terutama peminat rancangan Korea.

Kredit gambar: TV3 Malaysia

Episod pertama yang berjudul ‘Korean Muslims in Malaysia’ dihoskan oleh Hani Fadzil berkisar mengenai kisah Ahmad dan Emir serta kecintaan mereka terhadap Islam. Episod itu tertumpu pada perkongsian pengembaraan dua orang Muslim Korea yang menetap dan menyambut Ramadan di kawasan yang populasinya sebahagian besar beragama Islam.

‘Korean Muslims In South Korea’ pula adalah episod kedua daripada siri tersebut yang mengikuti kisah tiga orang Muslim Korea di Seoul yang bernama Daud, Seong Yong dan Bora Song. Dalam episod itu, mereka berkongsi kisah dan pengalaman selepas memeluk Islam yang keseluruhannya telah mengubah gaya hidup mereka di Korea.

Kredit gambar: TV3 Malaysia

Setelah berkenalan dengan Daud, Bora dan Yong, lanjutannya dalam episod ketiga siri itu, ‘Meet My Friends In Seoul’ menjelaskan perspektif teman rapat mereka yang sentiasa menyokong perjalanan mereka dalam mengenal Islam.

Episod keempat berjudul ‘K-Host Meets K-Mualaf’ pula dihoskan oleh pengacara TV Korea, Justin Choi bersama tetamu Khalid, Lee Seul dan Ayana Moon. Episod itu akan menampilkan dua warga Korea yang membincangkan mengenai kepercayaan agama mereka dan memberi penghormatan terhadap satu sama lain.

Kisah sepanjang Ramadan dan Aidilfitri menjadi episod akhir siri yang ditaja Coway Malaysia itu yang membawa penonton untuk menyaksikan persediaan Muslim Korea untuk menyambut musim perayaan itu.

Saranghae Ramadan Eid, The Series disiarkan pada setiap hari Rabu, jam 6.30 petang bermula pada 29 April lalu dan akan berakhir pada 27 Mei 2020 di saluran TV3.