Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mula digerakkan Ahad ini bagi membantu menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula Rabu lalu di seluruh negara.

Bagaimanapun, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata tindakan berkenaan hanya bagi membantu mengawal pergerakan rakyat dan bukannya satu perintah darurat.

Katanya, keputusan itu diambil selepas mesyuarat jawatankuasa khas mengenai COVID-19, pagi tadi apabila mendapati masih ramai masyarakat yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan itu.

“Kerajaan berterima kasih kepada rakyat yang semakin sedar akan bahaya penyakit ini dan patuh pada arahan itu untuk berada dalam rumah masing-masing.

“Bagaimanapun, masih ada insiden yang mana masih ramai yang tidak peduli perintah itu. Ramai juga yang tidak mempedulikan arahan polis untuk beredar apabila ada yang membawa anak-anak ke tempat permainan atau makan di premis makanan walaupun sudah ditegur,” katanya pada siding media Perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan, sebentar tadi.

 

Anggota Tentera bakal dikerah membuat pemeriksaan bagi membantu menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan mulai Ahad ni. NSTP/FATHIL ASRI.

Semalam, Kabinet mengumumkan penubuhan jawatankuasa khas dianggotai 19 kementerian bagi menyelaras peranan dan tindakan susulan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan.

Pemantauan polis sejak tiga lalu mendapati hanya 60 peratus sahaja rakyat yang mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan bagi memastikan rantaian jangkitan COVID-19 dapat diputuskan.

Ismail Sabri berkata, kegagalan mematuhi perintah berkenaan boleh dikenakan tindakan termasuk tangkapan oleh pihak polis.

“Polis boleh mengambil tindakan berdasarkan Akta Polis 1967 untuk mengambil tindakan lebih keras, namun pada peringkat awal ini tindakan berhemah diambil.

“Tetapi sekiranya sudah sampai satu tahap jika pihakpolis tidak boleh berkomporomi, tindakan undang-undang akan dilaksanakan,” katanya.

Anggota polis memberi nasihat kepada orang awam ketika melakukan sekatan jalan raya susulan Perintah Kawalan Pergerakan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967 di Jalan Sultan Iskandar, Ipoh hari ini. (Gambar BERNAMA) 

Sementara itu, beliau berkata, pihak polis akan meneruskan sekatan jalan raya termasuk pemeriksaan kenderaan bagi memastikan hanya rakyat yang mempunyai surat kebenaran perjalanan dibenarkan bergerak.

Katanya, rakyat yang pulang ke kampung ketika ini juga tidak dibenarkan untuk kembali ke kediaman masing-masing sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan.